lunes, 10 de diciembre de 2018

Barranc del Cint - Ermita de Sant Cristòfol


Esta setmana hem realitzat una ruta pel Parc Natural de la Serra de Mariola. Concrétament hem realitzat un tros del GR 7 pel Barranc del Cint a buscar l'ermita de Sant Cristòfol passant, com no, molt prop de La Buitrera (Projecte Canyet), Les Pedreres fins a arribar a l'ermita. Una vegada en l'ermita, Enrique Verdú “pren el comandament de la companyía” i ens desviem per a baixar pel Barranc de Soler, on ens trobem amb una impressionant cova allargada i més avall una zona de picnic i el tímid riu Uxola. Tornem al punt de partida passant prop del Preventori per a arribar al punt final. Una ruta amb unes vistes molt boniques des de principi a fi, amb l'estimable companyia dels voltors, solcant el cel blau.

EL BARRANC DEL CINT
El barranc del Cint pren nom del riu Cint o Benissaidó, que circulava per este barranc de parets verticals de més de dos-cents metres amb punts de congost de tan sols dos metres d'amplària. Antigament, s'aprofitava com a camí a Bocairent. El seu perfil forma una V, que és molt visible en la majoria de panoràmiques d'Alcoi. Al tractar-se del segon punt en importància d'abastiment d'aigua d’Alcoi, actualment el riu circula entubat.

LA BUITRERA (PROJECTE CANYET)
En l'any 2005 es va declarar reserva de fauna el Canyet de les Pedreres de Sant Cristòfol (de propietat municipal d'Alcoi) i es van aprovar les normes de protecció aixina com les limitacions d'ús d'esta reserva. De fet, ja s’ha consolidat una població de 80 exemplars de voltor comú a la Serra de Mariola. La major part es troben a les proximitats del barranc del Cint. Des que l’any 2000 FAPAS-Alcoi mamprengué esta iniciativa, han nascut un total de 15 exemplars de voltor a la Serra de Mariola. D’altra banda, 28 parelles han fet niu i s’hi han estabilitzat al barranc del Cint.

ERMITA DE SANT CRISTÔFOL
Conta la tradició que l'ermita, origen de la qual ignorem, va ser talaia en els temps de la guerra de la Conquesta (segle XIII) i que en 1568 els veïns d'Alcoi veneraven ja en ella als seus els dits patrons, si patrons, ja que la compartix amb Sant Vicent Màrtir. Junt amb l'ermita hi ha una creu de ferro instal·lada l'any 1960, en substitució de què es va col·locar l'any 1903, que va ser destruïda en 1936.
































1 comentario:

Eixides Setembre

Tornem al Setembre amb moltes ganes de seguir divertint-nos i córrer per les muntanyes, comencem amb la setmana esportiva, seguim amb Agres,...