lunes, 28 de enero de 2019

La Serreta des de la Font de la Salut (Alcoi)


Després d'haver disfrutat del XX Dia del Senderista de la Comunitat Valenciana, on cal dir que va ser tot un èxit, esta setmana hem fet una ruta de la mà del nostre amic Enrique Morrió. Una ruta curta però intensa, on hem visitat el Molinar, la Font de la Salut i la Serreta, tot ubicat en la comarca de l'Alcoià.

Comencem visitant el aqüifer del riu Molinar, edifici modernista construït l'any 1912.  L'aigua del brollador del Molinar sorgeix d'una depressió excavada sobre el terreny de forma el·líptica (uns 10x9m) i una fondària de 4m. El cabal mitjà s'estima en uns 375 l/seg, i actualment prop del 60% de l'aigua consumida a Alcoi procedeix d'aquest brollador. Les aigües del Molinar abasteixen a Alcoi des de 1421, any en que van ser canalitzades per mitjà d'una conducció oberta fins la població.

Una vegada hem visitat el Molinar, agarrem els cotxes i ens dirigim fins on començarem la ruta. Agarrem una suau senda que ens porta a la Font de la Salut, font emblemàtica per als alcoians. Continuem per una senda que ens porta a creuar la CV-70, i continuem cap a la Serreta, amb Alcoi i la serra de Mariola a les nostres esquenes.

Apleguem al jaciment arqueològic de la Serreta, important emplaçament iber ubicat als termes d'Alcoi, Cocentaina i Penàguila. L'època de màxima ocupació en correspon a l'ibèric antic, ple i romà. Constitueix un doble jaciment, un poblat i un santuari. El 1917, va ser descobert el jaciment, excavat per Camilo Vicedo Moltó i declarat Monument Historicoartístic el 1931. Es poden observar restes d'habitació, de planta quadrangular, ordenades en llargues files. A l'extrem occidental, es localitzen les restes del santuari, situat per Vicedo en la porció més alta, actualment assenyalada per un punt geodèsic. El 1987, va ser descoberta la necròpoli, que ha estat sistemàticament excavada amb el descobriment de 80 sepultures, principalment del s. IV aC.

Abans d'arribar al punt geodèsic, es trobem en les ruïnes d’un observatori de la Guerra Civil Espanyola, que donava la veu d'alarma i alertava de les incursions aèries italianes provinents de les Illes Balears. Popularment sempre s'ha cregut que era un antiaeri.

I finalment, arribem al punt geodèsic, on podem disfrutar de les vistes que tenim al nostre al voltant.


Aqüifer del Molinar

 Font de la Salut


 Monument a Camilo Vicedo
 Antic observatori militarEl nostre amic Enrique Verdú ens envia estos dibuixos, per a vore com era la construcció del poblat iber que hi havia en la Serreta.Si voleu vore la ruta La Serreta desde la Font de la Salut

1 comentario:

La Font Roja I Alt del Menejador

La ruta de hui ha trancorregut pel paratge natural de la Font Roja. Partint del Santuari hem passat per la cova Gelada i hem continuat fins ...