domingo, 26 de junio de 2016

Cova dels Bassiets, l'Orxa

Ens desplacem fins a l'Orxa per a endinsar-nos en una de la meravelles de la Vall de Pepuxent, situat en la serra de la Safor, la Cova dels Bassiets.


La cavitat es troba a 417 metres sobre el nivell del mar i amb un recorregut interior de 267 metres aconseguint una profunditat des de la boca exterior de 16 metres. L'accés primitiu a l'interior de la cavitat es realitzava mitjançant el descens vertical, trobant als 10 metres de la superfície i a l'interior de la cova, amb un riu subterrani.

A principis del segle XX es procedia a buscar mitjançant l'excavació d'un túnel, les aigües subterrànies de la cova, amb la intenció que les mateixes, isqueren a l'exterior i poder canalitzar-les per a l'aprofitament de les mateixes en la població de l'Orxa.
Aquest túnel o alcavó excavat artificialment, és aprofitat en l'actualitat com a única entrada a la cova, descartant-se per tant, l'accés vertical.
El túnel compta amb un recorregut de 36 metres, amb una amplària d'1 metre per 1’70  metres d'altura mitjana. Per a accedir a este túnel, el farem des de l'interior d'una xicoteta caseta amb porta i forrellat, construïda per a protegir la cavitat i les seues aigües subterrànies.
La font exterior que hui dia existeix prop de la caseta (Font de Bassiets) en la mateixa àrea recreativa existent, és testimoni mut de l'extracció de l'aigua de l'interior de la cavitat.


Al finalitzar la visita a la cova, anem al Xitxarra a fer-se un bon esmoçar.






























No hay comentarios:

Publicar un comentario

Eixides Setembre

Tornem al Setembre amb moltes ganes de seguir divertint-nos i córrer per les muntanyes, comencem amb la setmana esportiva, seguim amb Agres,...