domingo, 15 de abril de 2018

Via Verda d'Alcoi - El Puig - Barranc de la Batalla.

Este diumenge hem realitzat la ruta Via Verda d'Alcoi-El Puig-Barranc de la Batalla.

Comencem la ruta per la Via Verda, a l'altura del Poliesportiu Municipal Francisco Laporta. Esta ruta discorre sobre els vestigis de l'antic ferrocarril Alcoi-Alicante, el fi dels quals va ser el de donar eixida als productes fabrils d'esta pròspera ciutat, i les aspiracions alcoianes apuntaven a un ferrocarril de via ampla, de major capacitat, que la connectara amb el port d'Alacant, més important que el modest Grau de Gandia. La guerra civil, la postguerra i les seues misèries van impedir que es tendiren les vies i que s'obrira al servici el ferrocarril, quedant definitivament oblidat entre estes serres alacantines.
Hui es presenta com un recés de pau que travessa un bosc mediterrani en el cor del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, on apleguem fins a la urbanització de l'Estepar.

Des d'este punt començarem l'ascensió al Puig a través de la urbanització. En la cima del Puig es localitza un jaciment arqueològic que presenta dos fases d'ocupació: un poblat de l'Edat del Bronze i una ciutat ibèrica, de la que es conserven les restes d'una torre defensiva datada en el segle IV a.C. Arribem al final del poblat i agarrem una senda que ens porta al Barranc de la Batalla.

La seua denominació prové de que en l'any 1276 va tindre en este lloc, la batalla d'Alcoi, quan el cabdill musulmà Al-Azraq va provar de reconquistar la població cristiana d'Alcoi. La llegenda assenyala que l'aparició de Sant Jordi va ser providencial per a trencar l'assetjament, i inclús, una fletxa del sant va matar el mateix Al-Azraq.

Continuem per el barranc fins agarrar la senda que ens porta per baix de l’autovia A-7, i finalment, tornar a conectar en la Via Verda, i donar per finalitzada la ruta, i com sempre, moltes rises i bon ambient. Gràcies.
Les següents fotos son del nostre amic Enrique Morrió2 comentarios:

La Font Roja I Alt del Menejador

La ruta de hui ha trancorregut pel paratge natural de la Font Roja. Partint del Santuari hem passat per la cova Gelada i hem continuat fins ...