viernes, 23 de septiembre de 2011

PUJADA AL PENYAGOLOSA (1.814 m)

CENTRE EXCURSIONISTA D'ATZENETA

PUJADA AL PENYAGOLOSA (1.814 m) ERMITORI SANT JOAN DE PENYAGOLOSA
DIUMENGE 30 d'OCTUBRE
Horari:
6 h. Eixida d'Atzeneta desde el Patronat i l'Arriero
9 h. Arribada a l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa; esmorzar a l'esplanada de Sant Joan.
9:30 h. Pujada al cim del Penyagolosa pel barranc de la Pegunta.
És aquesta l'excursió clàssica al cim del Penyagolosa, accecible per una senda perfectament traçada per l'ombria del pic.
Des de Sant Joan, per la vora del Peiró, guanyarem la pista forestal de la Banyadera, i en arribar al primer revolt seguirem pel barranc de la Pegunta, ombrívol i frescal. Ara per una riba, després per l'altra, passarem per la font Nova i la de la Pegunta, amb aigua freda i abundant.El recorregut està senyalitzat amb panells explicatius que ens permetran identificar la vegetació autóctona del massís de Penyagolosa, així com les activitats tradicionals dels habitants de la zona, com ara l'obtenció de pegunta o pega dels pins, mitjançant els forns o pegueres.
Arribats a la capçalera del barranc seguirem fins a l'encreuament de camins de la Banyadera, i des d'aquí fins al Corralico, des d'on iniciarem la pujada fins al cim.
Penyagolosa (1.814 m.) destaca sobre els tossals que l'envolten i oferix un bell panorama sobre el Maestrat, l'Alcalatén, el Millars i l'Aragó. Massos i pobles s'extenen als peus del pic, i en dies clars es pot albirar des del Montgó fins al delta de l'Ebre.
13:30 h. Visita a l'ermitori de Sant Joan de Penyagolosa.
Sembla que al segle XIV, poc després de la Reconquesta, ja existia un ermitori en aquest indret, encara que el nucli central, exceptuant l'esglesia, es de finals del segle XVI, i més concretament de l'any (1592). L'església (1.706) i els pòrtics exteriors són del segle XVIII. Tanmateix, les pintures de l'interior són de la segona meitat del segle XIX i te un retaule major del segle XVIII del barroc Valencià.
13:45 h. Eixida a dinar al restaurant La Pelejaneta.

PREU: Els xiquets són 20 euros
          Els adults 40 euros
Els socis tenen preferència per apuntar-se. A partir del 10 d'Octubre podràn apuntar-se amics dels socis o les persones que vuiguen vindre a l'excursió.
nº de compte: BANCAIXA 2077 0452 8811 00370779.

Salutasions, Ximo Tormo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Eixides Setembre

Tornem al Setembre amb moltes ganes de seguir divertint-nos i córrer per les muntanyes, comencem amb la setmana esportiva, seguim amb Agres,...