domingo, 15 de octubre de 2017

Parc Natural del Carrascar de la Font Roja

El Carrascar de la Font Roja és un Parc Natural de 2.450 ha declarat el 13 d'abril de 1987. Comprèn la serra del Menejador, amb les màximes altures al cim del mateix nom (1.356 m) i a l'alt de la Teixereta (1339 m). Situat entre els termes d'Alcoi i Ibi, juntament amb el veí Parc Natural de la Mariola conforma el territori amb major biodiversitat del territori Valencià, amb la presència de més de 1.500 espècies, a banda de ser Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), i Lloc d'Interès Comunitari (LIC). Es tracta d'un dels pocs indrets de la nostra geografia on es troba quasi intacte un ecosistema representatiu del bosc mixt mediterrani que antigament cobria les muntanyes valencianes.











El comerç de la neu al Carrascar, utilitzada per al transport del peix, conservació d'aliments i per usos terapèutics o gastronòmics, va constituir una complexa xarxa organitzativa entre els segles XVII i XIX. La neu donava feina a un gran grup de jornalers que l'arreplegaven en cabassos i l'abocaven a les neveres per les portes i finestres, on un altre grup d'homes la xafaven amb maces de fusta. Quan una capa de neu assolia un gruix determinat l’aïllaven de la següent capa amb palla o capoll d'arròs. Quan omplien el pou el tancaven fins a Sant Jordi, moment en que el gel era picat i transportat de nit amb bèsties de càrrega a les nevateres dels pobles, que romanien obertes fins a Tots Sants aproximadament.
                                                                      Abeurador
                                                          Cava de la Noguera
                                                            Cava de Simarro                                                                         Es tracta del dipòsit de major capacitat del territori Valencià i un dels símbols del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja  El pou interior, de 14.7 m de diàmetre i 16.2 m de  profunditat, atorguen a la cava la considerable xifra de 2.700 m3 de capacitat.                                                                                                                                                                                                                                  


                                                          El Pou del Canyo




                                                              Cava Coloma

1 comentario:

Eixides Setembre

Tornem al Setembre amb moltes ganes de seguir divertint-nos i córrer per les muntanyes, comencem amb la setmana esportiva, seguim amb Agres,...